Buss & Fruktpress

Fruktpressen

Ett antal entusiaster har gått samman och köpt en fruktpress!
Nu har vi varit igång i ett par år och det har pressats tusentals liter must i byn! Vi tar emot nya delägare i begränsad omfattning, maila mig på adressen nedan om du är intresserad!
En andel (inte en aktie, vänta på instruktioner innan du betalar) ger dig möjlighet att låna hem utrustningen (som ägs av oss tillsammans via Ruab) för att krossa och pressa frukt till egen must.

Vi ordnar gemensamma mustningar för att lära ut hur utrustningen fungerar. Innan hemlån måste ni ha varit med på en genomgång. Bokning för hemlån sker genom att kontakta Anette Nilsson, fruktpress@boang.se.

Mustinstruktion
Mustinstruktion
Mustinstruktion.pdf
53.4 KiB
1300 Downloads
Details...

Finns intresse fixar vi en liten introduktion i cidertillverkning också.

Bokningskalendern:

Anette bloggar även om must och cider.  Läs mera här: http://daylily-potager.blogspot.se/p/must-och-cider.html

 

Bygdebussen

Vi har köpt in en kanonfin buss till bygden och den rullar för fullt – några exempel: Röstånga IS knattar såg guldmatchen med MFF, KF Akustik har kört till konserter och filmkvällar och Fritids har besökt Kågeröd på höstlovet – och det har varit mycket uppskattat!

Bussen är en gul Mercedes Sprint, med 22 platser + chaufför.

Bussen kan lånas av föreningar och privata initiativ i bygden och till allmänna, öppna arrangemang, där allmänheten är välkommen. Det kan ske på olika sätt, men t ex via förfrågan via RT facebook, nyhetsbrev eller via anslag på ICA. Bussen bokas av Bussansvarige Nils Phillips, tel: 073-6447738 alt.info@rostangatillsammans.se.  Chaufför måste man ordna med själv och känner man ingen kan man prova kontakta någon av följande som har busskort (och sagt ok till att vi lägger ut namn och telefonnummer):

  • Stig Jensen                0730-75 20 76        margaretjensen51(at)gmail.com
  • Håkan Hässelmo    0731-80 02 86       hakan(at)hasselmo.se
  • Lasse Nilsson            0705-59 14 13

Den ideella föreningen Röstånga Tillsammans (RT) är ägare av bussen och ansvarar för att bussen är trafikförsäkrad och regelbundet servad och besiktigad.

Den som brukar/lånar bussen ansvarar för passagerarna och att den körs på ett korrekt regelmässigt vis – t ex att chauffören har rätt behörighet, att trafikregler och bestämmelser efterlevs (hastighetsbegränsningar, parkering, miljözoner etc). Kostnader och påföljder av regelvidrigt bruk ansvarar såklart lånaren för.

Den 31 mars 2013 upphör vårt Leader-projekt och bussen skall därefter vara självförsörjande. Därför är taxan och villkoren fr o m 1 april följande:

Bussen får endast rulla i Skåne.

Grundavgift om 500 kr i busshyra inkl 10 mil. Drivmedel och chaufför står hyrestagaren för. Drivmedelskostnad, grundavgift och övriga kostnader betalas in till Röstånga Tillsammans på BG: 419-9386, inom en vecka efter återlämnandet.

Bussen är alltid städad och fulltankad (diesel) vid utlåningen, och skall också återlämnas i detta skick.

I bussen finns en loggbok, där man fyller i vem som ansvarat för lånet och vem som kört, samt om det varit några incidenter som bör rapporteras.

Bussen köptes in som en del av vårt Leader-projekt Röstångabygden 2010-2011 dels för att binda ihop bygden och skapa en rullande mötesplats och ett miljövänligt alternativ till att ta bilen själv till kulturarrangemang i regionen.

Bussen skall främst användas av organisationer och initiativ i bygden, och  inte användas för att ersätta kollektivtrafik eller konkurrera ut privata aktörer inom bussnäringen.

Har du frågor kring bussen eller om möjligheterna att låna den till något arrangemang? Tveka inte för att höra av dig till Bussansvarige Nils Phillips, tel: 073-6447738 alt. info@rostangatillsammans.se

Dela gärna med dig!